top of page

Kodėl nedera šilauogės?


Šilauogės

Nusipirkote šilauogę, atsakingai pasodinote pagal instrukciją, tačiau augalas nedera? Šilauogių nederėjimo priežasčių gali būti ne viena, taigi apie viską iš eilės.


Visų pirma šilauogėms augti reikia rūgščios durpės, kurios rūgštingumą galima gana tiksliai apibrėžti: nuo 3,2 iki 4 ph. Prekybos centruose parduodamas „Durpių substratas šilauogėms“ yra 4-5,5 ph rūgštingumo, taigi verčiau durpes rinkitės pagal rūgštingumą nurodančią informaciją, nepasikliaukite aklai vien ant pakuotės užrašytu pavadinimu. Šilauogių pasodinimas į netinkamą durpę yra pirma ir pagrindinė priežastis, kodėl šilauogės neauga ir nedera.


Antras šilauogei gyvybiškai svarbus elementas yra vanduo. Svarbu, kad šilauogių liejimui naudotumėte lietaus, tvenkinio, ežero ar upės vandenį, bet nepiltumėte vandens iš krano (vandentiekio), nes tokiame vandenyje yra chloro, kalcio ir magnio druskų, kurios kaupiasi aplink šilauogių šaknis ir taip neleidžia joms augti bei maitintis per šaknis. Šilauoges taip pat nepatartina lieti šaltu vandeniu, pavyzdžiui, iš šulinio, gręžinio ar šaltinio. Geriausiai šilauogėms tinka pastovėjęs ir sušilęs vanduo, kuris skatina šaknų augimą.

Šilauogės dengtos tinklais

Keletas kitų veiksnių, dėl kurių šilauogės nederės ar neaugs:


  • Šilauogės pasodintos tokioje vietoje, kurioje po lietaus vanduo laikosi ilgiau nei dvi savaites: šilauogės nepakenčia sausros, tačiau nuolat užmirkusioje vietoje taip pat neaugs;


Šilauogės NoriuUogu.lt šilauogyne
  • Laikas genėti: jeigu jūsų šilauogės augina tik lapus, o uogų neveda, išpjaukite senas, apsamanojusias ir apdžiuvusias šakas, o anksti pavasarį šiek tiek patreškite šilauogių trąšomis (10 g vienam krūmui). Tais pačiais metais uogų turėtų būti ne itin daug, bet jos bus didelės, o sekančiais metais uogų bus gausu;


  • Jei jūsų šilauogės gausiai žydi, bet netenka skinti uogų, gali būti jog iki jūsų apsilankymo sodyboje derlių nuima paukščiai arba kiti smaguriai, apie kuriuos nežinote. Tokiu atveju apsaugokite šilauoges specialiu tinklu nuo paukščių. Neeikvokite jėgų ir laiko įvairioms savadarbėms baidyklėms, geriau rinkitės patikimą apsaugą;


  • Nors dauguma Lietuvoje auginamų šilauogių veislių yra atsparios šalčiui, tačiau, jeigu šilauogę pasodinsite šiaurės ar vakarų vėjų perpučiamoje vietoje, žalos tikriausiai nepavyks išvengti. Žiemos metu tokioje vietoje pasodintos jaunos šilauogių šakelės apšals, todėl prasidėjus sezonui augalai neves uogų arba derės negausiai. Jeigu stokojate saulėtos, vėjų neperpučiamos vietos, šalia šilauogyno pasodinkite tujų ar kitų augalų gyvatvorę. Taip pat galite statyti specialias tvoras nuo vėjo. Atsakingai rinkitės šilauogių veisles. Jeigu nesate tikri, ar galėsite užtikrinti idealias sąlygas šilauogėms augti, rinkitės tik atspariausių veislių „Reka", „Bluecrop", ar „Patriot" šilauoges.

  • Jei šilauogės visada prižiūrimos ir puikiai dera, tačiau staiga vienais metais derliaus neturėjote - tikėtina, kad žiedus pakando pavasarinės šalnos. Rinkitės skirtingas šilauogių veisles, kurios žydi ne vienu metu. Tokiu būdu, vieną itin šaltą naktį neprarasite viso potencialaus šilauogių derliaus.


© Julija Rudvalytė. Be Julijos Rudvalytės sutikimo kopijuoti draudžiama.

Nuotraukos: Monikos Medikienės ir Eglės Leonavičienės

Mūsų naujienos
Naujausi
Archyvas
Paieška pagal raktažodžius
Žymių dar nėra.
Sekite mus
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Basic Square
bottom of page