top of page

Ar galima kartu sodinti šilauoges ir spanguoles: argumentai už ir prieš.


Šilauogių ūgliai pavasarį

Bruknėms, spanguolėms ir šilauogėms reikalinga tokia pati augimo aplinka, todėl teoriškai jos tikrai gali augti kartu. Vienoje vietoje pasodinus šilauoges ir kitus rūgščią dirvą mėgstančius augalus galite sutaupyti vietos ir svarbiausia durpės, kurios, sodinant naujoje vietoje, kiekvienam augalui reikia tikrai nemažai.


Vis dėlto, turėtumėte žinoti, kad po šilauogių krūmu pasodinta bruknė ar spanguolė ilgainiui pradės skursti. Šilauogės tiek šakų, tiek šaknų dydžiu yra gerokai didesni augalai, lyginant su krūmokšniais bruknėmis ir spanguolėmis, taigi po 3 – 4 metų išbujojusios šilauogės užgoš apačioje esančius augalus ir jie nebegaus pakankamai saulės šviesos.


Taip pat ir su šaknimis – sveikai augančios šilauogės šaknys per 3 metus užpildo visą joms augti paruoštą duobę, todėl kartu su šilauogėmis pasodintoms bruknėms, spanguolėms, žemesnių veislių rododendrams, šilagėlėms, ar kitiems rūgščioje dirvoje augantiems augalams lieka mažiau maisto medžiagų ir vandens. Negavę pakankamai saulės šviesos ir reikalingų mikroelementų šalia šilauogės pasodinti augalai pradės nykti.


Dar viena problema, su kuria susidurs šilauoges ir žemesnius augalus vienoje vietoje auginantys sodininkai - tai ravėjimas ir mulčiavimas. Jei prie šilauogių pasisodinsite krūmokšnių, tai apsunkins ravėjimą, nes reikės ne tik itin atidžiai apravėti naujus šilauogės ūglius, bet ir pasaugoti bruknių ar spanguolių atžalas. Šilauoges naudinga pamulčiuoti pjuvenomis, bet jei prie šilauogių bus pasodinta bruknė ar spanguolė, to padaryti negalėsite, nes šioms kultūroms pjuvenų mulčias netinka.


Jei norite užsiauginti didelį ir gražų derlių šilauogių, pasodinkite jas tik joms skirtoje vietoje, kad nereikėtų taikytis prie pašalinių augalų. Taip pat su bruknėmis ir spanguolėmis – sodinkite jas tik joms paskirtoje vietoje, kurioje uogakrūmių neužgožtų jokie kiti aukštesni augalai. Tokiu būdu užtikrinsite geriausią šilauogėms, bruknėms ir spanguolėms reikalingą mikroklimatą.



© Julija Rudvalytė. Be Julijos Rudvalytės sutikimo kopijuoti draudžiama.

Nuotraukos: Monikos Medikienės



Mūsų naujienos
Naujausi
Archyvas
Paieška pagal raktažodžius
Žymių dar nėra.
Sekite mus
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Basic Square
bottom of page