top of page

Kaip užauginti puikiausius agrastus ekologiniame sode?


Dažnas sodininkas, auginantis agrastus, nemato gražaus derliaus dėl šiuos vaiskrūmius puolančių ligų. Kaip efektyviai kovoti su dažnai pasitaikančiomis valktimi ir agrastų miltlige?


Visų pirma, agrastams labai svarbi augimo vieta. Jei norite apsaugoti augalus nuo ligų nenaudojant cheminių preparatų, juos sodinkite vėjo prapučiamoje, pirmoje dienos pusėje saulės apšviestoje vietoje.


Antra, be galo svarbu išsirinkti tinkamas agrastų veisles, kadangi nevisos jos vienodai atsparios miltligei ir grybelinėms ligoms. Norėdami išsaugoti senose sodybose tėvų ar senelių auginamas agrastų veisles, be chemikalų neapsieisite. Norintiems gražaus derliaus ir puoselėjantiems ekologinio sodo idėją, siūlome naujoviškas, ligoms atspariausias, stambias uogas vedančias veisles: „Mucurines“, „Invicta“, „Crispa Espera“ ir „Captivator“. Šias veisles jau dešimtmetį auginame NoriuUogu.lt soduose, kurių derlių kasmet realizuojame įvairiose Marijampolės ir apylinkių turgavietėse.


Miltligės ir valkties profilaktikai taip pat svarbu krūmus genėti. Priklausomai nuo krūmo augumo kasmet arba kas antrus metus derėtų išpjauti senas apsamanojusias ar apkerpėjusias, bei nederliaus metu ant žemės gulinčias šakas. Genėjimas ne tik padės nuo ligų, bet ir pagerins derliaus kokybę.


Galiausiai, neužleiskite krūmo piktžolėmis. Jei neturite laiko ravėti, užmulčiuokite aplink krūmą nupjauta veja tokiu spinduliu kiek siekia jo šakos. Mulčiuojant apžiūrėkite, kad mulčias neliestų krūmo kamienų, nes kaisdama žolė šakas gali nudeginti. Viską atlikus protingai, su minimaliomis pastangomis galite turėti gražų, ekologinį agrastų derlių.



© Julija Rudvalytė. Be Julijos Rudvalytės sutikimo kopijuoti draudžiama.

Nuotraukos: Monikos Medikienės

Mūsų naujienos
Naujausi
Archyvas
Paieška pagal raktažodžius
Žymių dar nėra.
Sekite mus
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Basic Square
bottom of page